piatok 13. novembra 2015

Boršč - polievka aj hlavné jedlo

Na túto polievku sa treba pripraviť, pretože vyžaduje veľa ingrendiencií. My sme sa rozhodli urobiť boršč po dňoch zelá v Stupave, pretože (a to je myslím každému jasné) tam majú najlepšiu kapustu na svete. Na prípravu tejto polievky je potrebné zobrať si zápisník, pretože je tu väčšia pravdepodobnosť, že v obchode niečo zabudnete, taktiež to môžete brať ako výzvu a potraviny si zapamätať. Čiže boršč okrem svojej dokonalosti ešte aj cvičí náš mozog ! Úžasné, nie? :-)

Takže čo potrebujeme: 
- 300 g hovädzie mäsko
- 320 g bravčové mäsko
- 200 g koreňovej zeleniny (najmä mrkva a petržlen)
- 250 - 300 g hlávkovej kapusty
- 100 g zemiaky
- 200 g cvikla (môže byť kľudne aj viac)
- 40 g paradajkový pretlak
- cesnak
- dve až tri väčšie cibule
- celé korenie
- bobkový list
- kyslá smotana na dochutenie


Podľa počtu hladných krkov vyberieme vhodnú nádobu, my sme použili 4,5 l. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Všetko okrem smotany dáme spolu do nádoby a zalejeme vodou (podľa toho, koľko chcete mať polievky). Dochutíme soľou, bielym korením a prípadne ďalším korením dle libosti. 
Na Secuquicku nastavíme 25 minút na Turbo a po použití Navigenia môžeme zatiaľ upratať ten neporiadok v kuchyni ;). Po odtlakovaní odnímeme Secuquick a boršč premiešame.
Je to jeden z "Eintopf" receptov, kde všetko "nahádžete" do nádoby a hotovo. Suroviny sa uvaria spolu rovnomerne (áno, aj cvikla s kapustou).
Podávame s lyžičkou kyslej smotany navrchu. Aj u boršču platí, že čím dlhšie ho necháte odstáť, tým je výdatnejší a hutnejší rovnako ako kapustnica.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára